Moj računar radi sporo, šta mogu učiniti da ga ubrzam?

U nastavku su koraci za korisnike operativnog sistema Microsoft Windows koji vam mogu pomoći da ubrzate računar ili barem utvrdite zašto računar radi sporo.

Reboot

Ako vaše računar nedavno nije ponovno restartovan, obavezno ga ponovno pokrenite prije nego što počnete slijediti neki od koraka u nastavku.

Pozadinski programi

Jedan od najčešćih razloga za spor računar su programi koji se izvode u pozadini. Uklonite ili onemogućite sve TSR-ove i programe za pokretanje koji se automatski pokreću svaki put kada se računar pokrene.

Ako na računaru imate antivirusni skener, program zaštite špijunskog softvera ili neki drugi sigurnosni uslužni program, provjerite da ne skenira vaš računar u pozadini. Ako je u toku skeniranje, to će smanjiti ukupne performanse vašeg računara. Ako je to slučaj, dopustite da se skeniranje završi i performanse računara bi se trebale poboljšati.

Izbrišite temp files

Dok računar pokreće programe, privremene datoteke pohranjuju se na tvrdi disk. Brisanje ovih temp datoteka može poboljšati performanse računara.

Najprije predlažemo korištenje uslužnog programa Windows Disk Cleanup za brisanje privremenih datoteka i ostalih datoteka koje više nisu potrebne na računaru.

Temporary folder

Nažalost, čišćenje diska možda neće izbrisati svaku datoteku u temp direktoriju. Stoga predlažemo da privremene datoteke ručno izbrišete. Da biste to učinili, otvorite meni Start i u polje Search upišite% temp%. U operativnom sistemu Windows XP i ranije kliknite opciju Run u meniju Start i unesite% temp% u polje Run. Pritisnite Enter i trebalo bi da se otvori mapa Temp. Možete izbrisati sve datoteke koje se nalaze u ovoj mapi i ako se neke datoteke koriste i ne mogu se izbrisati, one se mogu preskočiti.

Oslobodite memoriju na tvrdom disku

Provjerite ima li najmanje 200-500MB slobodnog prostora na tvrdom disku. Ovaj raspoloživi prostor omogućava računaru da ima prostora za razmjenu datoteka za povećanje veličine, kao i prostor za privremene datoteke.

Loš, oštećen ili fragmentiran tvrdi disk

  • Pokrenite ScanDisk, chkdsk ili nešto slično što biste provjerili da fizički ništa nije pogrešno sa hard diskom računara.
  • Pokrenite Defrag kako biste osigurali da su podaci sređeni u najboljem mogućem redoslijedu.
  • Upotrijebite druge softverske alate za testiranje tvrdog diska na bilo kakve pogreške gledajući SMART disk.

Skenirajte da li se nalazi virus na vašem računaru

Ako je vaše računalo zaraženo jednim ili više virusa, može raditi sporije. Preporučuje se i instaliranje antivirusnog programa za aktivnu zaštitu od virusa.

Pretražite zlonamjerni softver

Danas je špijunski softver i drugi zlonamjerni softver veliki uzrok mnogih računarskih problema, uključujući i sporije performanse. Čak i ako je na računaru instaliran antivirusni skener, preporučujemo i pokretanje skeniranja zlonamjernog softvera. Upotrijebite besplatnu verziju Malwarebytes-a da biste skenirali na vašem računalu zlonamjerni softver.

Sukobi hardvera

Provjerite da Upravitelj uređaja nema sukoba. Ako postoje, riješite ove uzroke.

Ažurirajte Windows

  • Obavezno instalirajte sve najnovije Windows nadogradnje.
  • Ako ste na Internetu kada je vaše računalo sporo, provjerite jesu li svi dodaci preglednika ažurirani.

Ažurirajte svoje upravljačke programe

Obavezno instalirajte najnovije upravljačke programe za hardver vašeg računara, posebno najnovije upravljačke programe za video. Imajući zastarjele upravljačke programe može uzrokovati niz problema, uključujući spore performanse.

Ponovo pokrenite računar

Nakon što izvršite bilo koju od gore navedenih promjena, obavezno ponovo pokrenite uređaj.

Pokrenite čistač registra

Obično ne preporučujemo sredstva za čišćenje registra. Međutim, ako ste pratili sve gore navedene korake, a vaš je računar i dalje spor, pokušajte pokrenuti program za čišćenje registra na računalu.

Nadogradnja memorije

Ako ste imali računar više od dvije godine, možda će vam trebati više memorije. Danas predlažemo da računari imaju najmanje 2 GB memorije (RAM) za 32-bitni sistem i 4 GB za 64-bitni sistem. Imajući dovoljno memorije da bi se programi mogli pokrenuti unutar memorije, vaš računar neće razmjenjivati podatke pohranjene u memoriji u swap datoteku. Ako je lampica tvrdog diska stalno aktivna, to može biti znak da računar često izmjenjuje podatke između memorije i tvrdog diska.

Nadogradnja hard diska

Brzina računara uveliko zavisi i od memorije računara. Nadogradnja sa standardnog tvrdog diska na SSD (Solid state drive) drastično će poboljšati performanse računara.

Računar ili procesor se pregrijava

Vodite računa da se računar i procesor ne pregriju. Prekomjerna toplina može uzrokovati smanjenje performansi računala, jer većina operativnih sistema automatski smanjuje brzinu procesora kako bi se pomoglo u rješavanju problema povezanog s toplinom.

Prašina, prljavština i dlake takođe mogu ograničiti pravilan protok zraka unutar vašeg računara, što može uzrokovati pregrijavanje računara. Osigurajte da je kućište vašeg računala čisto i da ventilatori nisu ometani.

Povećajte brzinu ili nadogradite procesor

Povećanje brzine procesora ili CPU-a može vam pomoći u poboljšanju performansi računara. Postoje dvije mogućnosti za povećanje brzine procesora: overclocking ili nadogradnja.

Overclocking procesora znači povećati njegovu brzinu iznad onoga što je dizajnirano za stabilno pokretanje. Iako overklokiranje može povećati brzinu procesora, povećanje često nije veoma značajno, što rezultira možda povećanjem brzine od 10% ili 20%. Nadalje, sam procesor mora biti u mogućnosti da ga overclockujete. Trebate pronaći specifikacije za procesor u vašem računalu kako biste utvrdili može li ga overclockati. Overclockani procesor generiraće više topline, zahtijevajući tako snažniji hladnjak i ventilator za povlačenje viška topline iz procesora.

Formatirajte računar i počnite ispočetka

Ako nijedno od gore navedenih rješenja ne riješi vaše probleme, druga mogućnost je ili ponovo instalirati Windows ili izbrisati sve i zatim pokrenuti ispočetka.

Brisanje svega na računaru i ponovna instalacija operativnog sistema mogu povećati performanse uklanjanjem starog softvera ili upravljačkih programa. Instaliranje nove kopije operativnog sistema Windows, softverskih programa i najnovijih upravljačkih programa pomaže da se utvrdi da nema problema u vezi sa softverom koji uzrokuju sporost računara.

Problemi sa hardverom

Konačno, ako je vaš računar i dalje spor nakon što isprobate sve gore navedene preporuke, može doći do ozbiljnijeg problema u vezi sa hardverom, kao što je neispravna komponenta u računaru. Primjeri neuspjelog hardvera mogu uključivati tvrdi disk, CPU, RAM, matičnu ploču ili druge komponente.

Možete pokrenuti dijagnostičke testove hardvera pomoću uslužnog programa Ultimate Boot CD (UBCD). Ovaj uslužni program pruža informacije o tome da li vaš računar ima loš hardver ili ne.

Star računar

Ako je vaše računar stariji od pet godina, imaće sporije performanse od novog. Kako se objavljuju napredniji softverski programi, oni su optimizirani za učinkovitiji rad na novijim računalima. Stariji računari takođe nisu u mogućnosti da pokreću te nove programe, što može dovesti do njihovog sporijeg izvođenja. Nadalje, novi softver uglavnom postaje zahtjevniji, što predstavlja još jedan problem starog hardvera. Preporučujemo da razmislite o kupovini novog računara ili nadogradnji vašeg sadašnjeg.
(Computer hope)

Izrada web stranica

Uštedite 1000 KM po projektu sa Kingdom Alliance

Biznis rješenja i aplikacije

Kreirajte svoje poslovno rješenje uz velike uštede

Marketing i smart dizajn

Dizajniramo i promovišemo vaše usluge i proizvode