Načini za ubrzavanje računara na windows-u

Onemogućite sjene, animacije i vizualne efekte

Windows 10 ima lijepe efekte oči – sjene, animacije i vizualne efekte. Na brzim, novijim računarima oni obično ne utječu na performanse sustava. Ali na sporijim i starijim računarima mogu precizirati izvedbu.

performance options

Ako imate vremena i volite provjeravati, možete uključiti i isključiti pojedinačne opcije. Ovo su animacije i specijalni efekti koje ćete vjerojatno poželjeti isključiti jer imaju najveći utjecaj na performanse sistema:

  • Animirane kontrole i elementi unutar prozora
  • Animirajte prozore prilikom minimiziranja i povećanja
  • Animacije na programskoj traci
  • Izblijedite ili prebacite izbornike u prikaz
  • Zamijenite stavke izbornika nakon što kliknete
  • Pokaži sjene ispod prozora

Međutim, vjerojatno je puno lakše odabrati “Prilagodi za najbolju izvedbu” na vrhu ekrana i kliknite OK. Windows 10 će tada isključiti efekte koji usporavaju vaš sistem.

Uključite automatsko održavanje operativnog sistema Windows

Svakodnevno, iza scene, Windows 10 održava održavanje na računaru. To čini stvari poput sigurnosnog skeniranja i obavljanja dijagnostike sistema kako bi bili sigurni da je sve udovoljeno – i automatski ispravlja probleme ako ih pronađe. To osigurava da vaš računar radi vrhunskim performansama. Prema zadanim postavkama, ovo automatsko održavanje radi svaki dan u 14:00, sve dok je vaš uređaj uključen u izvor napajanja i spava.

Postoji šansa da je funkcija slučajno isključena ili niste neko vrijeme uključivali računar, tako da održavanje nije izvršeno. Možete osigurati da se uključuje i pokreće svaki dan, a pokrećete i ručno ako želite.

Pokrenite aplikaciju Control Panel (Upravljačka ploča) i odaberite System and Security (Sigurnost i održavanje). U odjeljku Održavanje, pod Automatsko održavanje, kliknite na „Pokreni održavanje“ ako želite da se to pokrene sada. Da biste bili sigurni da se pokreće svaki dan, kliknite na „Promjena postavki održavanja“, a na ekranu koji se pojavi odaberite datum u kojem želite da se održavanje pokrene i potvrdite okvir pored „Dopusti planirano održavanje na računaru” pa Nakon toga pritisnite OK.

win10 automatic maintenance aug2019

Get help from the Performance Monitor

U sistemu Windows 10 postoji sjajan alat koji se zove Performance Monitor koji između ostalog može stvoriti detaljan izvještaj o performansama vašeg računara, detaljno prikazati bilo koji problem u vezi sa sistemom i performansama, te predložiti ispravke.

Da biste dobili izvještaj, u polje za pretragu upišite perfmon / izvještaj i pritisnite Enter. (Provjerite ima li prostora između “perfmon” i kosog znaka.) Monitor resursa i performansi pokreće i prikuplja informacije o vašem sistemu.

performance monitor

U izvještaju ćete pronaći puno detaljnih informacija, a može proći i dosta vremena. Najbolje je kladiti se prvo u odjeljku Upozorenje, u kojem su navedeni najveći problemi (ako ih ima) na vašem računaru, kao što su problemi s Windowsom, upravljačkim programima i tako dalje. Također vam govori kako riješiti svaki problem – na primjer, kako uključiti onemogućeni uređaj.

Riješite se malware-a

Ponekad najveći faktor usporavanja vašeg računara nije sam Windows 10, već bloatware ili adware koji zauzimaju CPU i sistemske resurse. Oglasni i protupožarni proizvodi posebno su podmukli jer ih je možda instalirao proizvođač vašeg računara. Bili biste zaprepašteni koliko brže može da se pokrene vaš Windows 10 PC ako ga se riješite.

Prvo pokrenite skeniranje sistema da biste pronašli adware i malware. Ako ste već instalirali sigurnosni paket poput Norton Security ili McAfee LiveSafe, možete to koristiti. Možete koristiti i Windows 10 ugrađenu aplikaciju protiv zlonamjernog softvera – u polje za pretragu jednostavno otkucajte Windows Defender, pritisnite Enter, a zatim kliknite Skeniraj sada. Windows Defender tražit će zlonamjerni softver i ukloniti sve koje pronađe.

Dobra je ideja dobiti drugo mišljenje, pa razmislite o besplatnom alatu poput Malwarebytes Anti-Malware. Besplatna verzija skenira zlonamjerni softver i uklanja ono što nađe; plaćena verzija nudi uvijek aktivnu zaštitu kako bi se zaustavile infekcije.

malwarebytes

Defrag your hard disk

Što više koristite hard disk, on se više može fragmentisasti, što može usporiti računar. Kad se disk fragmentira, on pohranjuje datoteke nesvjesno preko njega, a Windows će trebati neko vrijeme da ih sastavi prije pokretanja.

Windows 10, međutim, ima ugrađeni defragmenter koji možete koristiti za defragmentaciju vašeg tvrdog diska. Možete čak reći da se automatski pokreće, tako da ostaje stalno defragmentiran.

Da biste to učinili, upišite defrag u okvir za pretraživanje i pritisnite Enter. Na ekranu koji se pojavi odaberite pogon koji želite da defragmentirate. Kliknite dugme Optimiziraj da biste ga defragmentirali. Odaberite više diskova tako da držite tipku Ctrl i kliknete svaki koji želite da se defragmentira.

Ako želite da se vaš disk ili diskovi automatski defragmentiraju, kliknite na dugme Promjeni postavke, a zatim potvrdite okvir pored „Pokreni po rasporedu.“ Sada odaberite frekvenciju na kojoj želite da se diskovi defragmentiraju klikom na padajuću tipku „ dolje pored Učestalost i odabir Dnevne, Nedeljne ili Mesečne. (Weekly će biti vaša najbolja opklada.) Na ovom zaslonu možete odabrati i više pogona za defragmentaciju.

win10 defrag aug2019

(computer world)

Izrada web stranica

Uštedite 1000 KM po projektu sa Kingdom Alliance

Biznis rješenja i aplikacije

Kreirajte svoje poslovno rješenje uz velike uštede

Marketing i smart dizajn

Dizajniramo i promovišemo vaše usluge i proizvode