Blog.

Zašto je SEO optimizacija važna ?

Na sam spomen pojma SEO optimizacija, većina ljudi još uvijek sliježe ramenima i nije sigurna što se točno pod tim pojmom podrazumijeva. Pa krenimo redom, dakle od samog naziva.

SEO je kratica za search engine optimization. U hrvatskom prijevodu najčešće ćete se susresti s pojmom optimizacija tražilice. Kada bismo htjeli ovaj pojam „strpati“ u neku definiciju, rekli bi da označava prilagođavanje vaše internetske stranice kako bi je pretraživači lakše pronalazili. Pritom, cilj je i što bolje pozicionirati stranicu na popisu rezultat pretrage.

Već smo u tekstu o Google AdWords uslugama govorili o važnosti pozicije koju zauzimate među rezultatima pretrage. Često korisnik koji relevantnu informaciju pronađe među prvim rezultatima pretrage neće ni gledati dalje. Dok Google AdWords pruža mogućnost da jednostavno platite tu dobru poziciju, SEO optimizacija vam pomaže da prirodnim putem dođete do nje. U tom smislu, SEO optimizacija je besplatna. Ipak, uspjeh ovim putem ne dolazi preko noći već zahtijeva i vremena i truda.

Ukoliko nemate iskustva sa SEO optimizacijom, razmislite o tome da taj dio posla prepustite nekoj agenciji za digitalni marketing. Iako sam postupak, jednom kada se objasni, ne djeluje komplicirano, ipak je riječ o poslu koji zahtijeva određena znanja, ali i iskustvo. Ukoliko se ipak želite sami okušati u ovom zadatku, slijedi nekoliko korisnih uputa.

Ključne riječi

Prva stvar koju trebate imati na umu je ta da uspješna SEO optimizacija ne znači da ćete ključne riječi nabacivati kao lopatom, u maniri što više to bolje. Radije se vodite logikom manje je više i birajte manji broj pomno isplaniranih ključnih riječi. Što se tiče planiranja ključnih riječi, alat koji će vam u tome pomoći je Google Keyword tool. Ovaj alat vam pruža uvid u popularnost pojedine ključne riječi i tako pomaže da složite najbolju kombinaciju za vašu stranicu.

Url adresa

Slijedeća bitna stvar je izgled, odnosno sadržaj url adrese stranice. Uredite adresu na način da u sebi sadrži izabranu glavnu ključnu riječ. To će znatno povećati šanse da ju pretraživač pronađe i visoko pozicionira.

Naslov i opis

Isto tako, kod definiranja naslova i opisa stranice koji će se pojaviti na popisu rezultata pretraživanja, nastojte onu istu glavnu ključnu riječ iz url adrese uključiti i u naslov i opis stranice. Ako je moguće, neka ta ključna riječ bude prva riječ u naslovu i opisu ili bar među prvim riječima. Sve su to parametri koje tražilice prate. To dokazuje činjenica da kod prikaza rezultata pretrage za neku ključnu riječi tražilica tu riječ podeblja u adresama, naslovima i opisima prikazanih rezultata.

Dodavanje poveznica

Idući element koji će vam pomoći u izgradnji dobre prirodne pozicije među rezultatima pretraživanja jesu poveznice. Posebno se preporuča korištenje internih poveznica. Interne poveznice, dakle međusobno povezivanje različitih sadržaja na vašoj stranici, pomažu u stvaranju cjeline. Kada postavljate interne poveznice, vodite računa o tome da budu smislene i da vežu logički povezane sadržaje. Što se tiče postavljanja vanjskih poveznica, dobro je uputiti korisnike na važne izvore nekih informacija, institucije i sl.

Biti podijeljen

Ono čemu najviše težimo u svijetu poveznica je da mi postanemo nečija vanjska poveznica, a posebice ako bi nas u tom smislu u svoj sadržaj uključila neka renomirana stranica. Ukoliko ste skloni pisanju, talantirani ili već iskusni u tom polju, pokušajte napisati pokoji gostujući tekst za neku stranicu. U pravilu, zauzvrat ćete dobiti poveznicu na vaš sadržaj, makar u onom kratkom opisu autora teksta ili na dnu samog teksta.

Česta praksa je i tzv. razmjena poveznica sa stranicama koje se bave sličnim ali opet ne potpuno istim temama ili poslom, kako bi se izbjegao kontraefekt. Takve „reklame“ mogu se dijeliti i putem društvenih mreža.

Kvalitetan sadržaj

Na kraju, spomenimo i krunu kvalitete bilo koje stranice – sadržaj. Pod pritiskom brzine i očekivane količine sadržaja, kvaliteta nažalost često pada u drugi plan. Ne zaboravite da vam svi posjeti stranice ovog svijeta, bili oni plaćeni ili rezultat SEO optimizacija, ne znače ništa ako se korisnik u nekoliko minuta razočara ponuđenim, ode s vaše stranice i više se nikada na nju ne vrati. Ulažite vrijeme i trud u pisanje i stvaranje svih oblika sadržaja koje želite nuditi. Bez obzira na sve, kvaliteta se uvijek prepoznaje i cijeni i jedino kvaliteta sadržaja i usluga može zadržati korisnika.
(tilio.hr)

Kontaktirajte nas.

Pogledajte naše projekte.